Vodní gril je novinkou ve světě zahradní přípravy masa.

Vodní gril je novinkou ve světě zahradní přípravy masa. Ačkoliv celý koncept grilování nad vodou zní bizarně, skutečně funguje a maso opravdu není uvařené v páře, jak by si mnozí mohli myslet.

Vodní gril není hrnec, ale sofistikovaná mašinka, kterou vymysleli zkušení grileři. Ty nebavilo, že se nad uhlíky připravované maso občas přesuší. Ve vodním grilu se jídlo peče nad nádobou s vodou, pod kterou se topí dřevem. Jde vlastně jen o jiný způsob nepřímého grilování, kde pára z nádoby s vodou pomáhá, aby se maso nespálilo a nevysušilo. Gril je zakrytý, aby se teplo z ohně uvnitř pěkně rozprostřelo a kouř zůstal uvnitř. Maso se tak zároveň udí, šťáva kape do nádoby s vodou a ze spáleného tuku tak nevznikají žádné toxické zplodiny.

Výhody vodního grilu

  • grilování bez toxinů ze spáleného tuku
  • maso se peče ze všech stran rovnoměrně, není potřeba ho otáčet
  • můžete zároveň grilovat i udit, případně jen udit
  • snadné čištění
  • topíte dřevem listnatých stromů, můžete si vybrat i „příchuť“

Nevýhody

  • novinka, takže dražší
  • není mnoho druhů na výběr

Zdroj energie

dřevo listnatých, ideálně ovocných stromů

 

zpět

 

Penam Krahulík