Španělsko a grilování

Ohnivé flamenco, horkokrevní Španělé a dívky s havraními vlasy. Španělská kultura a oheň prostě patří k sobě. Najdete ho v tanci, v životním stylu i v hudbě, která španěly provází na každém kroku. A samozřejmě v jídle. Španělé rozhodně nejsou žádní dietáři a rádi si dopřejí výborné jídlo. A že je kaloričtější? Sušit pusu u naklíčené pšenice a počítat kalorie tak, že skoro nemáte sílu chodit - nebo si dát pořádný kus grilovaného masa a pak ho do posledního kousíčku energie vytančit, co si vyberete?

Grilování ve španělském stylu v sobě snoubí to nejlepší ze středozemní kuchyně, rytmus flamenca a dobré víno. Na grilu najdete vše, od výborného hovězího z býků z koridy, přes plody moře až ke grilované zelenině. Víno je všudypřítomné v marinádách i sklenkách hostů. Španělskou specialitou jsou tapas, malé předkrmy, které vás ale mohou opravdu slušně zasytit a vyskytují se v nich suroviny všech tvarů a barev. Krevetky, grilované masové kuličky, italská šunka na dokřupava opečené housce… fantazii tapas rozhodně meze nekladou.

Jak si udělat španělský večer?

Ohnivá hudba a dobré víno, to je základ, na kterém musíte stavět. Grilovat můžete plody moře nebo dobrý kousek uleželého hovězího a pro hosty by měly být připraveny celé tácy jednohubek a drobností k zakousnutí.

K večeru ve španělském stylu patří rozevláté košile mužů a dlouhé sukně žen. A pokud se nebojíte, můžete střihnout vášnivé flamenco třeba na stole, jak se to při divoké španělské oslavě často stává. Nezapomeňte na vějíře, bez něj správná Španělka na oslavu nevyjde.

Užijte si večer s přáteli, zatančete si nebo si po jídle jen tak sedněte a se sklenkou v ruce obdivujte západ slunce nad horami.

Bez čeho se na španělském grilování neobejdete:

  • Jídlo: uleželé hovězí, spousta tapas k zakousnutí
  • Pití: víno
  • Dekorace: květinové dekorace, karafy, krajkové ubrusy
  • Oblečení: růže a vějíř pro dámy, rozevláté košile a pro pány – květinové vzory, volány
  • Hudba: flamenco

zpět

Krahulík Vodňanské kuře