Rady a tipy pro grilování

Rady a tipy pro začínající i otrlé grilery.

  • Maso si naložte do marinády minimálně na 2–3 hodiny.
  • Před grilováním potřete rošt jedlým olejem – jídlo se nepřipeče.
  • Když není dostatek dřevěného uhlí, můžete si vypomoci suchými šiškami. Nejlepší jsou borové.
  • Pokud používáte dřevo, tak z listnatých stromů. Znalci doporučují švestku.
  • Negrilujte nad plápolajícím ohněm. Počkejte, až zůstanou jen žhnoucí uhlíky.
  • Nikdy negrilujte zmrzlé maso – neupeče se rovnoměrně a riskujete, že bude uvnitř krvavé a venku spálené.
  • Silnější plátky masa můžete předpéci v troubě nebo mikrovlnné troubě.
  • Pokud nechcete maso pokládat rovnou na rošt, můžete použít grilovací misky. Díky dírkám v nich nepřijdete o kouřovou příchuť a zároveň zamezíte kontaktu s „napáleným“ nebo „špinavým“ roštem.
  • Pečte déle při nižší teplotě, zabráníte tak přepalování tuků v mase.
  • Maso při pečení nepropichujte, začala by z něj vytékat šťáva. Raději používejte kleště na maso.
  • Jídlo můžete ochutit tím, že ke konci grilování přihodíte na uhlíky trochu jalovce, česneku nebo jiného koření. Jalovec si hodinu předem namočte.
  • Když se maso opéká nerovnoměrně, můžete tmavou část zabalit do alobalu a dopéct tak celý kus bez připálení.
  • Negrilujte jen maso. Zkuste k němu přidat třeba kousky zeleniny – jejich chuť vás příjemně překvapí.
 

zpět

 

Krahulík Penam