Pračlověk takhle seděl nad mamutem, žvýkal kus syrové flaksy
a přemýšlel, jestli by to nešlo nějak jinak.

O několik generací později, pračlověk seděl u ohně, žvýkal výborný medium-rare steak z mamuta a říkal si, jaký je vlastně ten gril skvělá věc.

Slavné začátky

Opékání je nejstarší způsob úpravy jídla. Podle všeho to začalo tím, že v pravěku sem tam hořela step. Naši prapředci nebyli příliš vybíraví - slupli, co našli, i když to bylo mrtvé pár dní a lehce očouzené. A protože se takové jídlo dobře žvýkalo, dobře chutnalo, vznikla v pravěké hlavě myšlenka si tohle dopřávat každý den.

Od té doby začali být naši předci až nechutně vybíraví. Ono takové dobře udělané maso je totiž docela věda. A tak celé generace chlapů rožnily, opékaly a grilovaly a pokoušely se zjistit, jestli je divoký kur lepší na bukovém nebo březovém dřevu. Zatímco se věnovali této bohu a žaludku libé činnosti, jejich ženy vynalezly rozvařené obilí, džus z kořínků a dietu.

Maso na chlapský způsob

I přes vzestup obskurních alternativních metod, jako vaření ve vodě, páře, dušení v omáčce či se zeleninou, chlap zůstal chlapem a jakožto lovec instinktivně a neodolatelně tíhne k pořádnému kusu masa zakouřenému ohněm.

Pravý chlap prostě potřebuje kus flákoty. Ideálně flákoty pěkně propečené na rožni s ohněm a nějakou rafinovanou omáčkou, dle hesla jsme divoši, ale nejsme barbaři.

Z mužů se tedy stali ochránci tradic a strážci rodinného grilu. Od pořádného kusu masa fláknutého na rozpálený placák se tisíciletími vývoje, tříbení a pilování techniky stal pořádný kus masa fláknutý na rošt, plotýnku, či nádherně rozžhavený lávový… placák.

 

zpět

 

Kostelecké uzeniny Krahulík