Gril na dřevěné úhlí

 

Grilování pod širým nebem a nezaměnitelná chuť a vůně masa pečeného nad žhavými uhlíky. Ach ta romantika.

Gril na dřevěné uhlí je Pan Gril. Prapředek a dinosaurus všeho grilování, ke kterému se rádi vracíme a který se nám vybaví, když se mluví o zahradní přípravě masa. Věrný druh při kempování a rybářův nejlepší přítel. Jinými slovy, osvědčená a léty prověřená klasika.

Grily na dřevěné uhlí jsou levné, jednoduše přenosné, nacpete je v podstatě kamkoli a k provozu potřebujete jen pytel dřevěného uhlí. Na výběr bývají lehké plechové a poctivá těžká litina. Lidé je preferují pro nádhernou kouřovou vůni a chuť na nich připravených jídel a atmosféru, která takové grilování provází. Že se do jídla občas dostane trochu popela, to většina z nás ráda přehlédne.

Gril na dřevěné uhlí má ale i své nevýhody. Zaprvé musíte pořád dokupovat palivo. Také tuk, který z masa odkapává, se často pálí a uvolňuje škodlivé látky. Tomu se ale dá zabránit tím, že mezi jídlo a horké uhlíky vložíte hliníkový tácek, nebo si vyberete gril s nepřímým grilováním – tedy takový, který nemá ohniště přímo pod grilovaným jídlem.

Výhody grilů na dřevěné uhlí:

  • nejlevnější
  • grily všech tvarů, velikostí a druhů
  • lehké, přenosné, dají se postavit v podstatě kamkoli
  • nezaměnitelná chuť pravého „old school“ grilu

Nevýhody grilů na dřevěné uhlí:

  • odkapávající tuk se pálí a vytváří toxiny
  • je práce se zapálením a rozehříváním uhlíků
  • při grilování blízko horkých uhlíků je větší riziko připálení
  • jídlo se připravuje déle

Zdroj energie

dřevěné uhlí, grilovací brikety, dřevo

 

zpět

 

Penam Vodňanské kuře