Čistota je půl zdraví a špína ta druhá. Nebo to bylo jinak? Aneb čištění grilů.

Každopádně trocha nánosu na grilu asi nikoho nerozhodí a ke grilování prostě patří. Nikoho by nenapadlo gril po každém použití namáčet do odmašťovací lázně a drhnout do běla. Pozůstatky z minulé grilovačky se po zažehnutí grilu obvykle vypálí dřív, než plamen klesne a můžete přistoupit k nakládání jídla.

Přesto je potřeba dodržovat některé hygienické zásady a občas taky gril vyčistit a k tomu budete potřebovat:

  1. Mosazné nebo drátěné kartáče, drátěnku, houbičku nebo hadr
  2. Čistič na gril, nejlépe ve spreji
  3. Nožík na odstranění nejhorších připečení
  4. Staré noviny na podložení a místo, kde můžete trochu nasvinit

Čištění podle typů grilu

Pokud máte gril elektrický, většinou vám stačí ho po použití otřít a je zas připravený k použití. Plynové a klasické grily to mají trochu složitější, ale zas snesou hrubší zacházení.

Gril na dřevěné uhlí se nejlépe čistí, když je ještě teplý. Napečeninu můžete sedřít drátěným kartáčem a dočistit drátěnkou, případně odmastit znečištěné části čistidlem na grily. Pokud používáte misky na odkapávající tuk, pořádně je vydrhněte nebo vyměňte. Zkažený tuk v nich by vám mohl výrazně znechutit pečené jídlo.

U plynového grilu je důležité čas od času pořádně vyčistit vnitřek, hořáky a větrací klapky grilu od mastnoty a usazenin. Nepoužívejte ostré předměty, stačí mýdlová voda a hadr. Když gril vychladne, dočistěte otvory pro odtok tuku – musí být za všech okolností volné.

Tipy pro čistý gril:

  • Rošt před grilováním potřete jedlým olejem.
  • Když vám něco ukápne při grilování, otřete to dříve, než se to stihne napéct.
  • Používejte misky na zachycení odkapávajícího tuku a ty pravidelně čistěte nebo vyměňujte.
  • Čistěte gril, když je ještě teplý.
  • Když nemůžete čistit ihned po použití, zabalte rošt do mokrých novin.
 

zpět

 

Kostelecké uzeniny Krahulík