Česká party - grilovačka

Grilování má u nás tradici. Už od dob trampů a kempování se skupinově opékalo a rožnilo nad ohništěm, v popelu nebo na rozžhaveném placáku o ohně. Ještě než byly k dostání pořádné grily, Češi měli vymyšlené přenosné rošty nad táboráček a spoustu udělátek, jak udržet maso v perfektní vzdálenosti od ohně a jak vyrobit tu nejkřupavější kůrčičku. V každém českém grillerovi je kus zálesáka a české grilování, to je jídlo, jídlo a jídlo. Skvělý kus žvance a k němu vychlazené pivo. Kdo potřebuje společenské hry a vybranou hudbu, když se z grilu line nádherná vůně opékané klobásky a lidi se baví?

Česká grilovačka byla vždycky o setkání s přáteli a spontální zábavě bez nějakého programu a pravidel. A když se grupa na konci večera rozhodne naskákat do rybníka? Proč ne? Dobré jídlo, dobré pití a užívat dne.

Minimální výběr ve stylu kuře nebo špekáček se od časů komunistického kempování rozšířil na nepřebernou paletu mas, klobásek, marinád a receptů. My Češi totiž svoje marinády milujeme a vypilovali jsme je do posledního detailu. Maso se nakládá dlouho, a co se druhů týče, platí pravidlo, že vyzkoušet se má vše a fantazii se meze nekladou.

Jak si udělat české grilování?

Zapomeňte na pravidla, výzdobu a program večera. Na společenské hry a kulturní program se tu nehraje, lidé se přišli bavit a dobře pojíst. Nechte večer, ať se sám vyvine. Grilovat můžete zeleninu, steaky, ale klidně třeba i kuře, vepřové nebo jehněčí. Němcům jsme za tímhle účelem ukradli jejich vyhlášené opékané klobásky a dovedli je k dokonalosti. Vyložte gril na terasu nebo do zahrádky, dejte chladit pivo a pozvěte kamarády. Jestli je mermomocí chcete zabavit, dejte jim šipky, stolní fotbálek nebo pétanque.

Bez čeho se na české grilovačce neobejdete:

  • Jídlo: dobře naložené maso, grilované papriky, brambory…
  • Pití: pivo
  • Dekorace: čas na výrobu dekorací raději věnujte vynalézání té nejlepší marinády
  • Oblečení: cokoli je vám pohodlné a nevadí, že se trochu zamaže, až si sednete do trávy
  • Hudba: naprosto cokoli, na co zrovna máte chuť

zpět

Penam Kostelecké uzeniny