Argentina a grilování

Tango, žár noci a salza s vůní česneku a oregána. Takové je argentinské Asado.

V Argentině se najde čas na grilování vždycky. Možná proto, že je to země gauchos a koní a výborný kus polodivokého hovězího je tu na každodenním menu. Gaučové tvrdě pracují a stejně neúnavně se umí i bavit. A to i v případě, že poblíž nemají gril.

Představte si zábavu s hudbou, tancem a ohněm, nad kterým se peče obrovský kus býka. Otevřený oheň bez grilu. Tak to je klasické argentinské grilování Asado. Zapomeňte na zeleninu a restovaný lilek, zapomeňte na marinády a nakládání. Asado snese jen pořádný kus hovězího z argentinského skotu a sůl. Kouzlo úpravy spočívá v mimořádné kvalitě masa a pomalém rožnění, které trvá celé hodiny.

A než se maso upeče, je spousta času se sejít s přáteli, vypít pár sklenek skvělého vína a utančit k smrti nějakou z krásných přítomných.

Chcete na vlastní kůži zažít žár grilu argentinského asada?

Budete potřebovat pořádné maso. Jen tak nějaký kousek nestačí, maso musí být správně uzrálé a vhodné na gril. Když neseženete celou krávu a ohniště přes půl dvorku, bude stačit poctivý kus svíčkové a pořádně roztopené uhlíky. Maso není v tomhle případě třeba koupat v marinádě, správně vyzrálý kousek se ochutí sám.

Na správném Asadu je jen jeden griller. Říká se mu Asador a je jen na něm, jak bude maso upravené a jak se povede. Nenechte si od nikoho radit, tohle je vaše párty a vy jste tu šéf.

Grilujte pomalu. Není kam spěchat. Zatímco se maso připravuje, sejděte se u něj s přáteli, proberte nejnovější klepy a vychutnejte si sklenku vína či dvě. Zatančete si tango, nebo se vraťte ke kořenům a prostě si jen užívejte obřad přípravy masa tím nejstarším způsobem, jaký na světě je.

Bez čeho se na argentinském grilování neobejdete:

  • Jídlo: pořádný kus uzrálého hovězího
  • Pití: dobré víno nebo čaj maté
  • Oblečení: růži do vlasů pro dámy, argentinské pončo nebo klobouk pro pány
  • Hudba: tango

zpět

Krahulík Vodňanské kuře